Suppe / Soup

Byens beste fiskesuppe.............. kr 178

med dagens fangst av fisk og skalldyr // The best fish soup in town with today’s catch of fish and shellfish.

Allergener: laktose/skalldyr/sitrus/gluten/sesamfrø/egg/fisk // Allergens: lactose/shellfish/citrus/gluten/sesame seeds/egg/fish

Fisk / Fish

Pannestekt breiflabb .................. kr 386

servert med sesongens råvarer, skalldyr og tilbehør // Pan-fried monkfish served with seasonal ingredients, shellfish, and sides.

Allergener: laktose/gluten/skalldyr/sitrus/soya/bløtdyr/fisk // Allergens: lactose/gluten/shellfish/citrus/soy/molluscs/fish

Lutefisk ............................................... kr 495

Hele grunnlaget for XL Diner er bygget rundt heder og tilberedning av en av Norges store skatter - klippfisken. Når det kommer til lutefisk, gjør vi ingen unntak! Lutefisken serveres med stuede erter, mandelpoteter, baconfett, sennep og flatbrød. Om du ønsker det, kan du få dette servert to ganger. //

The restaurant XL Diner's main focus is to honour and prepare one of Norway's great treasures - clipfish (salted, dried cod). When it comes to the Scandinavian food tradition and the Christmas delicacy "lutefisk", we make no exception! This dried stockfish has been brined in lye, soaked to remove the resulting caustic solution, and then steamed until it flakes - a characteristic dish! Lutefisk is served with stewed peas, almond potatoes, bacon fat, mustard and flatbread. If you desire, you can have this served twice. Enjoy!

XLs berømte "Jul med klippfisk" ................... kr 395

Ryggstykke av klippfisk servert sammen med sin "sjelevenn" fra landjorden, pinnekjøttet. Denne lykkelige unionen mellom sjø og land får solid støtte av ertestuing og rotmos. //

Back loin of clipfish served with its "soul mate" on shore, the lamb chops. This happy union between sea and land is supported by pea stew and root mash.