Har du lyst til å prøve deg som bacalao-kokk på eget kjøkken? Her finner du oppskrifter til deilige bacalaoretter du kan lage hjemme.
Førsteklasses klippfisk får du kjøpt hos XL Diner!

Bacalhau com natas (6 personer)

Dette trenger du:
1,5 kg utvannet klippfisk
600 g poteter
2 dl fløte
½ dl olivenolje
1 dl kokende vann
3 dl melk
50 g margarin
2 ss hvetemel
1 løk
3 gulrøtter
2 eggeplommer
saft av ½ sitron
2 fedd hvitløk
1 laurbærblad
salt 6 pepper
muskatnøtt

Slik lager du retten:
Skjær løken i ringer, hakk hvitløken og rasp gulrøttene. Klippfisken vannes ut i ett døgn før den kokes. Etter koking deles den opp i små biter.

Skjær potetene i strimler og frityrstek dem. Ha olje, løk, hvitløk og gulrøtter i en stekepanne. Legg i laurbærbladet når ingrediensene er gjennomstekt (det skal ikke brunes). Dra til side stekepannen og tilsett klippfisken og potetene i pannen.

Smelt margarinen for seg i en kasserolle, tilsett mel, visp godt og hell deretter i varm melk. Tilsett fløten og litt av kokevannet til klippfisken, og la det stå på varmen til det koker. Dra kasserollen til side og la den avkjøle litt, smak til med salt, pepper og muskatnøtt.Tilsett vispede eggeplommer.

Bland alt sammen i en ildfast form og stek retten ved 200 grader i ca 20 minutter, til retten er lett gylden på toppen. Server med brød og portugisisk rødvin.

Italiensk klippfiskrett (6 personer)

Dette trenger du:

1 kg utvannet klippfisk

2 kg poteter, kokes til stappe

200 g bacon, brunes

2 fedd hvitløk

2 tomater i skiver, mellom lagene

120 g pesto

Salt/pepper

2 dl fløte

Slik lager du retten:

Kok potetene og skrell dem. Bland i fløten, litt etter litt og lag stappe med en potetstapper eller stavmikser. Samtidig brunes bacon i rikelig med smør. Rør det så inn i stappen (spar litt til pynt), ha i pesto og finhakket hvitløk. Smak til med salt og pepper.

La klippfisken trekke i vann som småkoker til den er halvferdig. Legg den så lagvis med potetstappen i en ildfast form. Sett ovnen på 200 grader og la formen stå i ca. 30 min. Kjenn med en kniv om fisken er gjennomkokt. Legg et lite lag med bacon og baconfett på toppen.

Server gjerne med litt blandet salat - vel bekomme!

Tomatisert bacalao (6 personer)

Dette trenger du:

900 g klippfisk, utvannet og renset

600 g potet

2 løker, gule

1 rød paprika

1/2 chili, rød

2-3 fedd hvitløk

0,6 dl olivenolje

50 g tomatpuré

720 g hermetiske tomater, grovhakkede

1,2 dl vann

pepper

kajennepepper

Et glass sorte oliven

Serveres med brød

Slik lager du retten:

Skjær klippfisken i serveringsstykker. Skrell potet og løk og skjær dem i tynne skiver.

Skjær paprika i strimler, og finhakk chili og hvitløk. Varm olivenolje i en kasserolle og rør inn tomatpuré. Tilsett hermetiske tomater, vann, hvitløk og chili. Bland godt og kok opp.

Legg så klippfisk, løk, potet og paprika lagvis i sausen.

Kok opp og la kasserollen småkoke på svak varme til potetene er møre, ca. 50 minutter. Tilsett mer vann dersom det virker tørt.

Rist litt på kasserollen i løpet av koketiden, men ikke rør i den.

Smak til med pepper og kajennepepper om nødvendig.

Tilsett til slutt oliven - bacalaoen er klar! Serveres med godt brød og ev. smør.