Litt om Bacalao

Bacalao

Terra de Bacalao


I 1508, dukket Bacallao, eller Terra do Bacalhau opp på portugisiske kart og sjøkart. En øy utenfor Newfoundland, hvor det ble sagt at Bacalaoen kom fra.

Den portugisiske navigatøren João Vaz Corte-Real ble gitt æren for å ha funnet øyene, som betaling ble han gitt tilgodesett store deler av øygruppen Azorene som betaling. Etter dette ble det forklart i klartekst ovenfor portugiske sjømenn at slik var det, bacalaoen kom fra denne øya og de skulle spise og være glad.

Det var ikke normalt å utfordre kongens ord på den tiden, så slik ble det. Bacalao øya var et faktum helt til den forsvant sakte ut av sjøkart med tidens tann. Men denne kongen og hans menn var åpenbart vise, for selv øyen fremstår som en skrøne, så visste både kongen og andre at den beste bacalaoen, den kom fra den nord-atlantiske torsken. Det var kanskje ikke like enkelt å forklare ovenfor tusenvis av sjømenn. Men historien om bacalao-øya kunne fort gjøre dem sterkere.

Og, nå må vi ta dette med en klype salt. Sjøfolk er fulle av skrøner, for alt vi vet, så ligger der en topphemmelig øy utenfor Newfoundland den dag i dag og produserer Bacalao i tonnevis.


Et par oppskrift på Bacalao fra oss:

Bachalau Com Natas
( til 6 personer - ca. 60 min tilberedning)

Dette trenger du
1,5 kg utvannet klippfisk
600 g poteter
2 dl fløte
½ dl olivenolje
1 dl kokende vann
3 dl melk
50 g margarin
2 ss hvetemel
1 løk
3 gulrøtter
2 eggeplommer
saft av ½ sitron
2 fedd hvitløk
1 laurbærblad
salt 6 pepper
muskattnøtt

Slik gjør du
Skjær løken i ringer, hakk hvitløken og rasp gulrøttene. Klippfisken vannes ut i 1 døgn før den kokes. Etter koking deles den opp i små biter. Frityrstek potetene som er skåret i strimler. Ha løken, hvitløken, gulrøttene og oljen i en stekepanne.
Ha i laurbærbladet når ingrediensene er gjennomstekt. ( Det skal ikke brunes).
Dra til side stekepannen og tilsett klippfisken og potetene i pannen. Smelt margarinen for seg, tilsett mel, visp godt og tilsett varm melk. Tilsett fløten og kokevannet til klippfisken. La det stå på varmen til det koker. Dra til side og la det avkjøle litt, smak til med salt, pepper og muskattnøtt. Tilsett vispede eggeplommer. Bland alt sammen i en ildfast form og stek ved 200 grader i ca 20 minutt inntil retten er lett gylden på toppen. Serveres med brød og "portugisisk rødvin".


Italiensk Klippfisk
 

1 kg utvanna klippfisk
2 kg poteter kokes til stappe
200 gr. bacon brunes
2 fedd hvitløk
2 tomater i skiver mellom lagene
120 gr. pesto
Salt/ Pepper
2 dl fløte

Kok poteter sammen, bland i fløte litt og litt og stapp samtidig, brun bacon med godt med smør og blad dette i, ha i pesto og fin hakket hvitløk. Smak til med salt og pepper. Trekk klippfisken først halvferdig og legg lagvis opp i en ild fast form. Sett ovnen på 200c og la den stå der i ca 30 min. dette kjenner du med en kniv om den er var i gjennom. Legg et lite lag med bacon fett og bacon på toppen

 

Bestill bord
Bestill bord

Vår meny

XL Diner

Husk å trykke "SEND BESTILLING" Bestillinger er bekreftet når dere har motatt bekreftelse på e-post eller sms

Send oss din bestilling, og vi vil ta kontakt med deg for å bekrefte reservasjonen.
Vi gjør oppmerksom på at bestillinger gjennom mobilenheter ikke alltid går gjennom.
Bestillinger er bekreftet når dere har mottatt bekreftelse med dato, sted og tid på e-post eller SMS.

Grupper på over 10 personer: 
må bestille en felles meny fra vår gruppemeny (f.eks. 1 felles forrett, 1 hovedrett med fisk og 1 hovedrett med kjøtt, og 1 felles dessert). Denne menyen må sendes til oss senest dagen før.  Dette for at våre kokker skal kunne servere dere den kvaliteten vi ønsker å ha på rettene våre, samt praktisk gjennomføring.

Vi gjør dere oppmerksomme på at vi ikke deler/splitter regninger.

Vi kan dessverre ikke garantere vindusbord.

Ønsker du å bestille bord etter kl. 15.00 for samme dag, vil vi anbefale deg å ringe 70 12 42 53 for sikkerhets skyld.